SCHOLENNIEUWSBRIEF
Maart 2017
Bekijk online
Hogeschool van Amsterdam
AGENDA
Voorlichting voor ouders (13 maart)
De Democratiefabriek (20-24 maart)
Lectorale rede Studiesucces (23 maart)
AGENDA
Keuze-3-daagse (twee data in maart)
Open dag (25 maart)
Aanmelden SKC-opleidingen (1 mei)
 
VOORLICHTING VOOR OUDERS

Op maandag 13 maart organiseert de Hogeschool van Amsterdam samen met de Universiteit van Amsterdam weer een voorlichtingsavond voor ouders van studiekiezers. Tijdens de avond krijgen ouders uitleg en handvatten om hun kinderen te helpen bij hun studiekeuze. Na afloop is er ruimte om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.

De voorlichtingsavond begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) op de UvA locatie Science Park 904. Geïnteresseerden die meer informatie willen of zich willen aanmelden kunnen terecht op de website.

Op het HvA-YouTubekanaal vertelt de moeder van Sofian hoe zij de voorlichting voor ouders heeft ervaren. 

OPEN DAG - 25 MAART

Op de open dag van aanstaande zaterdag 25 maart zijn alle opleidingen vertegenwoordigd, m.u.v. de ALO, Forensisch Onderzoek en Sportkunde.

Uw leerlingen zijn van harte welkom om een voorlichtingsronde te volgen, opleidingen met elkaar te vergelijken, de sfeer te proeven of deel te nemen aan een proefles. Studenten, docenten en studiekeuzecoaches staan klaar om vragen te beantwoorden.

Meer informatie en aanmelden    Open dag - 25 maart
 
NUMERUS FIXUS EN SELECTIE - DEEL 6

Op 15 april aanstaande verstuurt Studielink het rangnummer en biedt meteen ook een plaats aan aan deelnemers met een nummer dat binnen de capaciteit valt. Daarnaast stuurt de HvA op 15 april aan elke deelnemer een e-mail met de behaalde toetsresultaten. 15 April wordt dus een spannende dag waarop uw leerlingen hun (spam)mailbox goed in de gaten moeten houden!  

Eén aspect brengen we graag extra onder de aandacht: stimuleer leerlingen om hun inschrijving in Studielink in te trekken wanneer zij géén gebruik willen of kunnen maken van een aangeboden plaats. Immers, pas daarná kan een hogeschool of universiteit de vrijgekomen plaats aan de volgende kandidaat op de lijst aanbieden.

Drie voorbeelden (voorbeeld 1 en 2 gaan over de situatie dat uw leerling aan twee selecties, dus voor opleiding A en B, heeft meegedaan):

  1. Opleiding A was voor uw leerling ook zijn eerste keuze. De blijdschap op 15 april is dus groot als hij een plaats aangeboden krijgt en hij accepteert de plaats van A. De inschrijving voor B vervalt in deze situatie niet automatisch, dus is het dringend verzoek aan uw leerling om zich snel zélf uit te schrijven voor B, zodat de plaats aan een ander kan worden aangeboden.
  2. Uw leerling had absoluut voorkeur voor opleiding B, en wil zeker niet meer opleiding A gaan doen. In dit geval kan hij het beste de plaats van opleiding A weigeren (zodat deze meteen naar een ander kan) en duimen dat hij alsnog een plaats voor B aangeboden krijgt.
  3. Uw leerling heeft een aangeboden plaats meteen na 15 april geaccepteerd, maar zakt helaas voor het eindexamen. Ondanks de teleurstelling hopen wij toch dat hij/zij er aan denkt om zo snel mogelijk de inschrijving in Studielink in te trekken zodat de plaats aan een ander kan worden aangeboden. 
Wij zouden het zeer waarderen als u deze informatie onder de aandacht van uw leerlingen en ouders brengt en het belang van bovenstaande aan hen uitlegt.

Meer over dit onderwerp kunt u lezen in onze nieuwsbrief van december 2016, op Studiekeuze123 en op de website van de HvA.

 
HVA YOUTUBE STUDENTENTEAM

Als eerste hbo-instelling van Nederland start de Hogeschool van Amsterdam (HvA) met dagelijkse berichtgeving via YouTube. Hiervoor is een speciaal HvA-YouTube Studententeam opgeleid dat zes dagen per week via het YouTube-kanaal van de HvA video’s gaat delen over alles wat zich op en rond de HvA afspeelt. Via de YouTube-kanaaltrailer stellen de zes studenten zich voor.

De structurele inzet van YouTube past in de communicatiestrategie van de HvA om met behulp van populaire media-kanalen de binding van zowel huidige als toekomstige studenten met elkaar en met de hogeschool te vergroten.

HvA.nl/YouTube    HvA YouTube studententeam
HvA YouTube studententeam
 
VROEGE RONDES STUDIEKEUZECHECK

Heeft u leerlingen die zich al ruim voor de aanmelddeadline van 1 mei voor een opleiding met een studiekeuzecheck hebben aangemeld? Verschillende opleidingen bieden vroege rondes aan voor deze groep. Deze vinden plaats in maart en begin april. Het voordeel is dat er bij twijfel na deelname aan de studiekeuzecheck nog meer dan genoeg tijd is voor heroriëntatie. En blijkt de gekozen opleiding na deze laatste check toch zeer goed bij hen te passen? Dan hoeven zij in juni geen rekening meer te houden met de verplichte studiekeuzecheck.

Voor meer informatie en een verwijzing naar de opleidingspagina kijkt u op www.hva.nl/studiekeuzecheck

‘SOCIAL INFLUENCER’-AANPAK

Met de ‘peer-to-peer’ aanpak heeft de HvA al eerder goede ervaring opgedaan via Snapchat. Sinds april 2016 is een groeiende groep HvA-studenten actief als ‘HvA-snapper’. Bij toerbeurt maakt een student gedurende een dag met snaps (korte filmpjes of foto’s) een story van zijn of haar opleiding. Op deze manier kan de studiekiezer virtueel meelopen.

Deze ‘social influencer’ aanpak blijkt goed aan te sluiten bij scholieren, waarvoor de stories primair worden gemaakt.

HvA.nl/Snapchat    ‘Social influencer’-aanpak
 
HBO-VERPLEEGKUNDE: VAN SELECTIE NAAR SKC

Om met de opleiding HBO-Verpleegkunde te kunnen starten, is deelname aan een selectie niet meer nodig. De opleiding heeft vanaf dit studiejaar, net als veel andere opleidingen, een verplichte studiekeuzecheck. Dit is een wederzijds matching-moment tussen de studiekiezer en de opleiding. Ter voorbereiding op de studiekeuzecheck vult de studiekiezer een online vragenlijst in. Op de dag zelf volgen de deelnemers een hoorcollege Medische Kennis, een praktijkdeel Communicatieve Vaardigheden en maken zij een digitale toets Medische Kennis.

Aan het einde van de dag ontvangen de deelnemers hun resultaten en een studiekeuzeadvies. Dit advies is niet bindend, maar is bedoeld om de studiekiezers goed na te laten denken over hun studiekeuze. Deelnemers met een negatief advies krijgen daarna een persoonlijk gesprek met een van de docenten over de reden. De docent gaat hierbij in op de verwachtingen en inzet van de student, zodat de student een weloverwogen keuze kan maken.

Meer informatie over HBO-Verpleegkunde en de studiekeuzecheck is te vinden op www.hva.nl/vpk

 
HULP BIJ KIEZEN

Ziet u leerlingen die nog niet weten wat ze willen studeren of die nog twijfelen over hun keuze? De HvA kan deze leerlingen op verschillende manieren begeleiden bij hun studiekeuze.

Ze kunnen deelnemen aan een Keuze-3-daagse die we tot en met augustus aanbieden. Ze kunnen een Studiekeuzeplein bezoeken op de open dag van de HvA. Of in het geval ze zich al hebben aangemeld voor een opleiding en ná de Studiekeuzecheck toch twijfelen dan kunnen ze deelnemen aan een Studiekeuzeworkshop.

Meer informatie vindt u op www.studiekeuzetrajecten.nl.   
 
Bezoek de Democratiefabriek
BEZOEK DE DEMOCRATIEFABRIEK

Democratie is mensenwerk en dat moet geoefend worden. Dat kan in de Democratiefabriek: een interactieve expo waarin je democratie 'maakt'. De Democratiefabriek staat van maandag 20 t/m vrijdag 24 maart op de begane grond van het Kohnstammhuis op de Wibautstraat 2-4 in Amsterdam.

De expo is geschikt voor alle leeftijden en kan het beste in groepsverband worden bezocht. Dus kom met een klas en bezoek de tentoonstelling met uw leerlingen. Een leuke manier om kennis te maken met de HvA!

Grote thema's zoals conflicten, macht en democratie komen aan bod, maar je merkt al snel dat de tentoonstelling eigenlijk over jou gaat... Over je idealen, je hoop en je normen en waarden. Jezelf leren kennen is nodig om te kunnen bouwen aan democratie! Wat zijn jouw meningen en hoe ben je eraan gekomen?

De expo wordt georganiseerd door FLOOR, het debatcentrum van de HvA. Interesse? Stuur een e-mail naar floor@hva.nl.

 
​Deze nieuwsbrief wordt verstuurd aan het toeleverend onderwijs.
​Contact: aansluiting@hva.nl

Bekijk de oudere nieuwsbrieven

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u hier uit.

Wilt u deze nieuwsbrief ook ontvangen? U kunt zich hier aanmelden.