Informatie over vragen die u in de komende dagen in uw praktijk kunt krijgen
Online versie
 
 
 
NHG-Alert Hydrochloorthiazide 
 
Geachte collega,

Uit onderzoek is gebleken dat hydrochloorthiazide bij langdurig gebruik een licht verhoogd risico geeft op basaalcel- en plaveiselcelcarcinoom. U kunt hierover vragen krijgen in uw praktijk.

De EMA, het CBG en de IGJ waarschuwen voor een verhoogd risico op niet-melanoom huidkanker (basaalcelcarcinoom (BCC), plaveiselcelcarcinoom (PCC)) bij patiënten die een geneesmiddel gebruiken dat hydrochloorthiazide (HCT) bevat.

Farmaco-epidemiologisch onderzoek toont een verhoogd risico aan (ca. 1,3 keer hoger voor BCC en 4-7,7 keer hoger voor PCC) op niet-melanoom huidkanker bij langdurig gebruik van HCT bij Kaukasiërs. Langdurig gebruik is een cumulatieve dosis van 50.000 mg HCT of meer (komt overeen met gebruik van 1 dd 25 mg HCT gedurende 5,5 jaar). Waarschijnlijk is de oorzaak van deze risicotoename fotosensibiliteit door HCT. De baten/risico balans van hydrochloorthiazide-bevattende producten blijft positief. Voor de andere thiazidediuretica (chloortalidon en indapamide) is het risico op huidkanker niet onderzocht dan wel niet aangetoond, maar ook deze geven fotosensibiliteit. Het advies is daarom om bij een verhoogd risico een andere geneesmiddelengroep te overwegen.

Wat kunt u doen?
Informeer patiënten die HCT gebruiken over het verhoogde risico op niet-melanoom huidkanker en het over het algemeen milde verloop van BCC en PCC. Benadruk het belang van verstandig zonnen. Bij verdachte huidafwijkingen kunnen patiënten contact opnemen met hun behandelend arts.

Heroverweeg het gebruik van HCT bij patiënten die huidkanker hebben (gehad), omdat bij hen het risico op huidkanker verhoogd is. Voor de andere thiazidediuretica (chloortalidon en indapamide) is het risico op huidkanker niet onderzocht dan wel niet aangetoond, maar ook deze geven fotosensibiliteit. Het advies is daarom om bij een verhoogd risico een andere geneesmiddelengroep te overwegen.

Meer informatie
• Nieuwsbericht NHG
Nieuwsbericht CBG 
• NHG-Standaard Verdachte huidafwijkingen
• Nieuwsartikel H&W 27 maart 2018
• Patiëntinformatie op Thuisarts.nl
 
Rob Dijkstra
Voorzitter Nederlands Huisartsen Genootschap


NHG-Alert
Met een NHG-Alert informeert het NHG u over zaken waarover u vragen kunt krijgen in uw praktijk.
VOLG HET NHG:
Nederlands Huisartsen Genootschap, Utrecht
Afmelden of voorkeuren wijzigen | Disclaimer | www.nhg.org