Update coronavirus: meest relevante informatie voor u
COVID-19 in de huisartsenpraktijk #15
Nieuwe NHG-Leidraad Stollingsafwijkingen bij COVID-19 voor de huisarts
Vanmorgen is in het dossier corona een update geplaatst met adviezen over tromboseprofylaxe. Er was al een leidraad van internisten voor patiënten in het ziekenhuis met tromboseprofylaxe, nu zijn er ook voor huisartsen adviezen opgenomen voor patiënten met bewezen (of hoge verdenking op) COVID-19 die thuis worden behandeld. 
 
Kernboodschappen van de NHG-Leidraad Stollingsafwijkingen bij COVID-19 voor de huisarts zijn: 
  • Verricht bij patiënten met COVID-19 alleen een D-dimeertest bij een klinische verdenking op diep veneuze trombose (DVT) of longembolie en niet om de ernst van de infectie te bepalen. 
  • Overweeg alleen profylactisch LMWH bij patiënten met (een hoge verdenking op) COVID-19 die hierdoor (arbitrair > 3 dagen) bedlegerig zijn en een voorgeschiedenis van een DVT of longembolie hebben of een actieve maligniteit hebben. 
  • Schrijf geen profylactisch LMWH voor aan andere patiënten met (een hoge verdenking op) COVID-19 die thuis verblijven.
 
Betrouwbaarheid serologische antilichaamtests
Er bestaat nog veel onzekerheid over de kwaliteit en de betrouwbaarheid van serologische antilichaamtests. De betrouwbaarheid hangt onder meer af van het moment van testen (aantal dagen na 1e ziektedag) en de ernst van de ziekte. Ook is nog onduidelijk of de aanwezigheid van antilichamen correleert met een totale immuniteit tegen re-infectie. Er is daardoor ook veel onzekerheid over de betekenis van de uitslag, een positieve of negatieve serologische test, bij individuele patiënten. 
  • We adviseren om vooralsnog terughoudend te zijn met het aanvragen van serologische antilichaamtests in het laboratorium naar COVID-19 voor individuele patiëntenzorg. Als u de test wel uit laat voeren, doe dit dan > 10 dagen na de eerste ziektedag. 
  • We raden het gebruik van de point-of-care antilichaamtests (sneltests) naar COVID-19 af. 
Zie voor meer informatie het Advies serologische antilichaamtests naar COVID-19.
 
Nieuwe situaties Thuisarts.nl - herstel na een IC-opname met corona
Na een IC-opname met COVID-19 kan de patiënt verschillende problemen met zijn gezondheid hebben of krijgen. Op Thuisarts.nl zijn drie nieuwe situaties toegevoegd, waar u uw patiënten op kunt wijzen: 
 
Bevolkingsonderzoeken gefaseerd weer opgestart
Vanwege de corona-uitbraak waren de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker tijdelijk stopgezet. Het Centrum voor bevolkingsonderzoek van het RIVM heeft een strategie opgesteld om deze bevolkingsonderzoeken gefaseerd weer te gaan starten. LHV en NHG hebben hiervoor aangegeven wat er wanneer weer mogelijk is binnen de huisartsenzorg: 
  • bevolkingsonderzoek darmkanker: medio mei gestart 
  • bevolkingsonderzoek borstkanker: start medio juni 
  • bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker: start begin juli 
Meer informatie vindt u op de website van het RIVM.
 
Meer informatie
Op de volgende informatiekanalen vindt u betrouwbare informatie:
  • Het NHG-dossier Coronavirus biedt actuele informatie en adviezen voor uw praktijk.
  • Het LHV-informatie-overzicht voor huisartsen toont updates over de laatste ontwikkelingen.
  • Thuisarts.nl bevat de informatie die vanuit het RIVM wordt verstrekt over het coronavirus vertaald in heldere boodschappen voor het brede publiek, inclusief video.
  • Op de website van het RIVM vindt u de actuele adviezen vanuit de Rijksoverheid. 
  • Op het HAweb Ledenforum wordt veel praktische informatie over COVID-19 uitgewisseld. Maak hier gebruik van als u met uw collega’s van gedachten wilt wisselen of best practices wilt delen!
   
Afmelden of voorkeuren wijzigen | Disclaimer | www.nhg.org