Uw COVID-19 update
COVID-19 in de huisartsenpraktijk #12
 
Nieuw: corona-vragentest op Thuisarts.nl
Op 9 april lanceert het NHG een corona-vragentest op Thuisarts.nl. Na een aantal vragen over de gezondheid krijgt de bezoeker relevante informatie en een advies of er mogelijk sprake is van COVID-19. 

De corona-vragentest gaat in op symptomen en alarmsignalen en doet uitvraag over het risicoprofiel van de bezoeker. Bij een combinatie van gezondheidsklachten wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts of huisartsenpost. De vragen en adviezen zijn begrijpelijk geschreven in eenvoudige taal.

De corona-vragentest is gebaseerd op de adviezen van het RIVM en neemt daarnaast het bredere huisartsgeneeskundige perspectief mee. De vragentest is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld, maar vervangt vanzelfsprekend niet een consult met de huisarts of andere zorgverleners.
 
Vernieuwde omgeving NHG-dossier Coronavirus
Het NHG-dossier Coronavirus is in een razendsnel tempo uit zijn jasje gegroeid. Om alle informatie niet alleen beter vindbaar maar vooral beter doorzoekbaar te maken, is de content van het dossier in een aparte website gegoten. Per 9 april is alle informatie overgezet. Bezoekers van het ‘oude’ dossier worden automatisch doorgeleid naar de vernieuwde omgeving.

De ontwikkelingen en informatie over het coronavirus en COVID-19 volgen elkaar in snel tempo op. De nieuwe omgeving is gebruiksvriendelijker, zodat u sneller vindt wat u zoekt. Er is een overzichtelijke hoofdstukindeling gemaakt, zoveel mogelijk gelijk aan de indeling van de NHG-Standaarden. Daarnaast bevat het coronadossier ook andersoortige informatie, welke nu sneller vindbaar is. We spelen hiermee in op een veel gehoorde wens. Vanzelfsprekend is de website ook mobiel goed toegankelijk.
 
Blijf noodzakelijke en spoedzorg tijdig doorverwijzen

Verscheidene medische specialismen signaleren een delay van zowel noodzakelijke als (semi)spoedzorg. De gemeenschappelijke boodschap is helder: blijf ook ten tijde van de coronacrisis patiënten tijdig doorverwijzen naar de tweede lijn om (onomkeerbare) gezondheidsschade te voorkomen. Het ziekenhuis is nog altijd een veilige plek om naartoe te gaan. Lees verder in het nieuwsbericht voor concrete voorbeelden op dit moment.

Naast alle zorg voor patiënten met een (mogelijke) COVID-19-besmetting, zijn er ook nog veel patiënten met andere klachten die aandacht vragen van de huisarts en het team in de huisartsenpraktijk. Sommige van die klachten kunnen niet (langer) worden uitgesteld en dat hoeft ook niet. Hoe kunt u op een goede en veilige manier de zorg voor deze patiënten organiseren? NHG en LHV hebben daarvoor de praktische tips voor de huisartsenpraktijk uitgebreid.

 
Binnenkort meer huisartswaarneemgegevens beschikbaar bij HAP en SEH
Huisartsen die werken op de huisartsenpost kunnen voor de duur van de coronacrisis ook de professionele samenvatting zien van patiënten die daar komen en die nog geen expliciete toestemming hebben gegeven. Ook krijgen de Spoedeisende Hulpen gedurende de pandemie de mogelijkheid tot inzage. Dat is mogelijk gemaakt door een gedoogbesluit van het ministerie van VWS, op verzoek van LHV, InEen, NHG en Patiëntenfederatie Nederland.

Dit gedoogbesluit is ook ondertekend door de Autoriteit Persoonsgegevens, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het Openbaar Ministerie. De huisartsenverenigingen en patiëntenvereniging hebben dit verzoek gedaan om in deze uitzonderlijke situatie snellere en adequatere zorg mogelijk te maken. Het scheelt kostbare tijd op de huisartsenposten en de Spoedeisende Hulpen als de recente huisartsgegevens niet meer ter plekke hoeven te worden uitgevraagd bij veel patiënten.
 
Tegemoetkoming herregistratie-eisen in tijden van corona
Vanwege de coronacrisis heeft de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) een regeling getroffen voor herregistratie. Alle specialisten en profielartsen behouden dit jaar hun registratie in de registers van de RGS zodat artsen inzetbaar blijven. Daarnaast krijgen zij die zich in de periode van 1 maart 2020 tot 1 januari 2021 moeten herregistreren een tegemoetkoming in de herregistratie-eisen van 10%.
U vindt de coulanceregeling op de KNMG-website

Voor de huisarts gelden ook praktische aanpassingen voor de externe kwaliteitsevaluatie en de evaluatie individueel functioneren.
 
Behandeling met zuurstof in thuissituatie
Er zijn praktische adviezen over behandeling met zuurstof thuis toegevoegd. Van de patiënten met wie thuisbehandeling is overeengekomen, is er een kleine groep die in aanmerking komt voor zuurstofbehandeling thuis. Het betreft niet-terminale COVID-19-patiënten met ernstige hypoxie die kans maken op herstel. In de palliatieve setting is geen plek voor O2-behandeling bij COVID-19-patiënten die het voorheen nog niet gebruikten. Zie voor meer informatie het webdossier Coronavirus onderdelen Thuisbehandeling en Palliatieve zorg bij patiënten met COVID-19.
 
Meer informatie
Op de volgende informatiekanalen vindt u betrouwbare informatie:
  • het NHG-dossier Coronavirus biedt actuele informatie en adviezen voor uw praktijk;
  • het LHV-informatie-overzicht voor huisartsen toont updates over de laatste ontwikkelingen;
  • Thuisarts.nl bevat de informatie die vanuit het RIVM wordt verstrekt over het coronavirus vertaald in heldere boodschappen voor het brede publiek, inclusief video;
  • op de website van het RIVM vindt u de actuele adviezen vanuit de Rijksoverheid; 
  • op het HAweb Ledenforum wordt veel praktische informatie over COVID-19 uitgewisseld. Maak hier gebruik van als u met uw collega’s van gedachten wilt wisselen of best practices wilt delen!
Bekijk ook de NHG-Richtlijn Infectiepreventie in de huisartsen- en verloskundigenpraktijk, de NHG-Standaard Acuut hoesten, de NHG-Praktijkkaart aan- en uittrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen en het overzicht met Hulpmiddelen voor uw praktijk.
   
Afmelden of voorkeuren wijzigen | Disclaimer | www.nhg.org