Update coronavirus: meest relevante informatie voor u
COVID-19 in de huisartsenpraktijk #13

Geachte mevrouw Case,

Door de pandemie van het nieuwe coronavirus is de organisatie van zorg in de huisartsenpraktijken aangepast om de zorg voor (mogelijke) COVID-19 patiënten in te richten en is daarnaast alleen nog ruimte voor het verlenen van acute en niet-uitstelbare zorg. Daardoor is de overige zorg voor patiënten uitgesteld. Nu de landelijke curve van COVID-19-patiënten lijkt af te vlakken, is het moment daar om de niet-coronazorg weer geleidelijk aan op te pakken. Of hier al tijd en ruimte voor is hangt af van de mate waarin uw regio en praktijk zijn getroffen (of nog worden getroffen) door een uitbraak van het coronavirus en daarmee de beschikbare capaciteit binnen uw praktijk.

Geleidelijk hervatten van zorg aan niet-coronapatiënten
Doel van deze informatie is om, gegeven de maatregelen van het RIVM om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, een veilig en efficiënt beleid te ontwikkelen om de overige zorg voor uw patiënten weer op te pakken. Uiteraard blijft het noodzakelijk dat u de stappen aanpast naar uw eigen mogelijkheden en waar nodig afstemt met uw regionaal huisartsennetwerk.

Er is een praktische voorbeeldtekst beschikbaar die u kunt plaatsen op uw website: ‘Wat kunt u doen bij vragen over ziekte en gezondheid die niet gaan over corona?’

 
Registreren patiënten met verdenking op COVID-19 door huisartsen

Het RIVM presenteert gegevens over positief geteste overleden patiënten en kijkt vanuit meerdere bronnen naar de verspreiding van COVID-19. Huisartsen kunnen op dit moment op twee manieren COVID-19-patiënten melden: via NHGDoc/Medicom (initiatief van een software-datacoalitie) en via Zorgdomein (initiatief van de 8 vakgroepen huisartsgeneeskunde, verenigd in het Consortium Huisartsgeneeskunde).
 
Waar houdt u welke informatie bij? Meld bij overlijden en palliatieve/intensieve zorgtrajecten bij kwetsbare patiënten in ieder geval in Zorgdomein. Wilt u alle COVID-19-contacten registreren, doe dit dan via NHGDoc/Medicom.
 
Consortium 
Via Zorgdomein kunt u meldingen doen (ook met terugwerkende kracht) van patiënten die overleden zijn (al dan niet PCR-bevestigd) of wanneer u er bewust voor heeft gekozen om een kwetsbare patiënt niet meer naar het ziekenhuis te sturen. U kunt patiënten melden die positief getest zijn, maar ook patiënten die niet getest zijn maar waarbij u een sterke klinische verdenking heeft. Bij deze melding gaat er geen medische informatie uit het dossier mee en is er geen toestemming van patiënt vereist. Sinds de lancering vorige week komen er dagelijks honderden meldingen binnen. De eerste landelijke resultaten worden verwacht in de week van 20 april, men zal huisartsen wekelijks op de hoogte stellen van de regionale spreiding van de meldingen.
 
Ga vanuit uw HIS via ‘verwijzen’ naar Zorgdomein en klik daar rechtsonder op de oranje meldknop. U krijgt een bericht van uw melding als edifact-bericht terug in uw HIS. De gegevens gaan naar het Consortium, projectleiding vakgroep Huisartsgeneeskunde. Het Consortium zal het samenvattende overzicht van de meldingen delen met het RIVM. Voor het melden is geen toestemming van patiënt of nabestaande vereist.
 
NHGDoc 
Wilt u bijdragen aan een overzicht van alle COVID-19-contacten in de huisartsenpraktijk, kennis over de verspreiding van COVID-19 en welke patiënten een hoger risico hebben? Vul dan via NHGDoc/Medicom voor ELK contact voor mogelijk COVID-19 een korte vragenlijst in.

  • op de website van NHGDoc: voor gebruikers van Promedico-ASP, MicroHIS, CGM Huisarts, CGM Zorgdossier, OmniHis en Bricks Huisarts;
  • op de website van Medicom: voor gebruikers van Medicom.
De gegevens van deze registratie worden anoniem gedeeld met het RIVM door de datacoalitie. Voor de aanvullende extractie van medische gegevens uit het dossier dient u wel de patiënt om toestemming te vragen. 

RIVM 
Het RIVM publiceert dagelijks de cijfers over het aantal patiënten met COVID-19 in Nederland. Dit zijn de patiënten die GGD’s verplicht bij het RIVM melden. We weten dat het aantal mensen met COVID-19 in Nederland in werkelijkheid groter is. Dit komt omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt. 
 
22 april COVID-19 webinar: begeleiding na ziekenhuisopname

Woensdag 22 april 2020 organiseren NHG, LHV en MedischeScholing.nl een webinar met als thema het herstel van COVID-19 patiënten na een ziekenhuisopname en de rol van de huisarts. De aanpak en de begeleiding van het herstel van patiënten verschilt per situatie. 

Herman Holtslag, revalidatiearts en voorzitter van de richtlijncommissie IC-nazorg & Revalidatie van de FMS, deelt zijn kennis en ervaring. Ook staat het hervatten van zorg aan niet-coronapatiënten op het programma. Huisarts Bart Timmers vertelt over zijn ervaringen op het gebied van beeldbellen met patiënten.

Het Consortium Huisartsgeneeskunde gaat in samenwerking met ZorgDomein landelijk in kaart brengen wat de aantallen COVID-19 patiënten zijn die intensieve en palliatieve COVID-19-zorg van huisartsen ontvangen. Jochen Cals, hoogleraar effectieve diagnostiek in de huisartsgeneeskunde, bespreekt de eerste resultaten van de studie.

Kijk live of later terug 
Alle webinars zijn geaccrediteerd en gratis beschikbaar. Met behulp van uw BIG-nummer registreert u zich bij medischescholing.nl. De webinars zijn live te volgen, maar ook later terug te kijken. De on demand versie is binnen 24 uur na het live webinar beschikbaar via corona.medischescholing.nl.

Inschrijven 
De webinars zijn een extra medium om u als huisarts te informeren over de actuele stand van zaken rondom COVID-19. Laagdrempelig, toegankelijk en interactief om u zo snel op de hoogte te brengen van de veranderingen en actualiteiten. Lees meer over de opzet van het programma in ons nieuwsbericht of schrijf u direct in.

 
Patiënten met een verstandelijke beperking en COVID-19
De Leidraad Verwijzing van de volwassen patiënt met een verstandelijke beperking en (verdenking op) COVID-19 gaat over besluitvorming op medisch inhoudelijke gronden, zoals dit past binnen goed medisch handelen. Leidend hierin is de actuele gezondheidssituatie van de individuele patiënt met een verstandelijke beperking in het licht van zijn/haar ziektegeschiedenis, uitgangssituatie en behandelmogelijkheden. Dit wordt besproken met de patiënt en zijn/haar wettelijk vertegenwoordiger/naasten in het proces van samen beslissen. Het doel van deze leidraad is de juiste zorg op de juiste plek voor de individuele patiënt met een verstandelijke beperking.
 
Psychosociale zorg
Stress is bijna onvermijdelijk tijdens de huidige coronacrisis. Dit geldt voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Op de pagina psychosociale zorg in het NHG-dossier Coronavirus vindt u informatie die u kan helpen bij de psychosociale zorg in de huisartsenpraktijk gedurende de coronacrisis, zowel voor patiënten als voor u en uw team. Praktisch, overzichtelijk en met handige links zodat u snel vindt wat u zoekt. Daarnaast biedt ook de LHV een overzichtspagina over dit onderwerp.
 
Medicatiebewakingsadvies ten tijde van COVID-19
Het NHG heeft een medicatiebewakingsadvies geformuleerd voor in de huisartspraktijk dat betrekking heeft op patiënten die (hydroxy)chloroquine voorgeschreven hebben gekregen in het ziekenhuis. Dit in verband met mogelijke interacties. Verder hebben het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBis) en de Clozapinepluswerkgroep specifieke controle adviezen opgesteld voor alle patiënten die lithium of clozapine gebruiken. Lees de aandachtspunten.
 
Afnametechniek specifieke virale diagnostiek
Uitleg over de techniek van een keel- en neusuitstrijk ten behoeve van diagnostiek naar COVID-19 inclusief een instructievideo vindt u op de website van het RIVM.
 
Meer informatie
Op de volgende informatiekanalen vindt u betrouwbare informatie:
  • het NHG-dossier Coronavirus biedt actuele informatie en adviezen voor uw praktijk;
  • het LHV-informatie-overzicht voor huisartsen toont updates over de laatste ontwikkelingen;
  • Thuisarts.nl bevat de informatie die vanuit het RIVM wordt verstrekt over het coronavirus vertaald in heldere boodschappen voor het brede publiek, inclusief video;
  • op de website van het RIVM vindt u de actuele adviezen vanuit de Rijksoverheid; 
  • op het HAweb Ledenforum wordt veel praktische informatie over COVID-19 uitgewisseld. Maak hier gebruik van als u met uw collega’s van gedachten wilt wisselen of best practices wilt delen!
Bekijk ook de NHG-Richtlijn Infectiepreventie in de huisartsen- en verloskundigenpraktijk, de NHG-Standaard Acuut hoesten, de NHG-Praktijkkaart aan- en uittrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen en het overzicht met Hulpmiddelen voor uw praktijk.
   
Afmelden of voorkeuren wijzigen | Disclaimer | www.nhg.org