Update coronavirus: meest relevante informatie voor u
COVID-19 in de huisartsenpraktijk #14
COVID-19-check bij telefonische triage
Bij alle patiënten die gezien moeten worden in de huisartsenpraktijk of op de huisartsenpost, moet vastgesteld worden of er mogelijk sprake is van COVID-19. Dit bepaalt immers in hoeverre PBM noodzakelijk zijn. Hoe streng de triage wordt uitgevoerd, is mede afhankelijk van het aantal besmettingen in de regio en de lokale situatie. Dit beslissen praktijken en posten zelf. In ons dossier Coronavirus hebben we de verschillende vragen en stappen voor de triage voor u op een rijtje gezet.
 
Testbeleid zorgmedewerkers aangepast
Het RIVM heeft op 7 mei het testbeleid voor zorgmedewerkers aangepast. Er hoeft niet meer gewacht te worden met testen tot er 24 uur symptomen zijn. Ook de criteria voor werkhervatting na een positieve test zijn uitgebreid. Op basis hiervan is de informatie over inzet en testbeleid zorgmedewerkers in ons dossier Coronavirus aangepast. Het herziene testbeleid voor patiënten volgt binnenkort.
 
Coronatest Thuisarts.nl beschikbaar via webservice voor andere websites
Op Thuisarts.nl staat een corona-vragentest en informatie over het coronavirus. Nieuw is dat via een webservice (API) nu ook andere websites of applicaties deze vragentest en informatie in hun eigen omgeving kunnen integreren. Daardoor wordt het mogelijk om bijvoorbeeld de antwoorden van patiënten op de vragen mee te sturen met een afspraak, zodat u zich bij het consult sneller een beeld kan vormen van de gezondheidsvraag van de patiënt.  

Wat is de corona-vragentest? 
De corona-vragentest gaat in op symptomen en alarmsignalen en doet uitvraag over het risicoprofiel van de bezoeker. Bij een combinatie van gezondheidsklachten wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts of huisartsenpost. De vragen en adviezen zijn begrijpelijk geschreven in eenvoudige taal. De corona-vragentest is gebaseerd op de adviezen van het RIVM en neemt daarnaast het bredere huisartsgeneeskundige perspectief mee. De vragentest is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld, maar vervangt vanzelfsprekend niet een consult met de huisarts of andere zorgverleners. 

Welke informatie bevat de API? 
De API of webservice bevat de tekst van het onderwerp ‘Corona’ en de daarbij behorende situaties: 
  • Zelftest: Corona-vragentest 
  • Ik wil voorkomen dat ik het nieuwe coronavirus krijg 
  • Ik woon bij iemand met (mogelijk) corona 
  • Ik heb (mogelijk) het nieuwe coronavirus 
  • Ik ben oud en heb een zwakke gezondheid en denk na over behandeling bij corona 
Nieuwe situaties die op Thuisarts.nl verschijnen, worden automatisch aan de webservice toegevoegd. 
Het NHG stelt de corona-webservice kosteloos beschikbaar in ruil voor een maandelijkse rapportage van het aantal keren dat de corona-vragentest in uw omgeving is gebruikt. Het NHG ontvangt via de webservice geen gebruikersdata van de vragentest. Meer informatie vindt u bij 'Hulpmiddelen voor uw praktijk' in ons dossier Coronavirus.
 
Voorlichtingsvideo 'De zorg is veilig, ook nu!'
Met een korte voorlichtingsvideo willen medisch specialisten en huisartsen, mensen met gezondheidsklachten ervan verzekeren dat de zorg veilig is en dat zij uitgebreide maatregelen nemen om te zorgen dat mensen geen extra risico lopen om met het coronavirus besmet te raken. De patiëntenvideo is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) met ondersteuning van de Federatie Medisch Specialisten, het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). De voorlichtingsvideo ‘De zorg is veilig, ook nu!’ heeft inmiddels ook een plek gekregen op Thuisarts.nl.
 
Update initiatieven voor huisartsen om patiƫnten met verdenking op COVID-19 te registreren

Het RIVM presenteert gegevens over positief geteste overleden patiënten en kijkt vanuit meerdere bronnen naar de verspreiding van COVID-19. Huisartsen kunnen op dit moment op twee manieren COVID-19 patiënten melden: via NHGDoc/Medicom (initiatief van een software-datacoalitie) en via Zorgdomein (initiatief van de 8 vakgroepen huisartsgeneeskunde, verenigd in het Consortium Huisartsgeneeskunde). 

Waar houdt u welke informatie bij? Meld bij overlijden en palliatieve/intensieve zorgtrajecten bij kwetsbare patiënten in ieder geval in Zorgdomein. Wilt u alle COVID-19-contacten registreren, doe dit dan via NHGDoc/Medicom.
 
Update registraties via NHGDoc/Medicom  
Het RIVM publiceert cijfers over het aantal patiënten met COVID-19 in Nederland. Dit zijn de bewezen patiënten die GGD ’en bij het RIVM melden. We weten dat het aantal mensen met COVID-19 in Nederland in werkelijkheid groter is. Om het RIVM ook te kunnen voorzien van informatie over deze aantallen, is de COVID-19 vragenlijst opgesteld. Huisartsen kunnen deze vragenlijst sinds begin april invullen via NHGDoc en Medicom.  

Tot nu toe hebben er 275 huisartsenpraktijken gezamenlijk 1.266 patiënten gemeld met (een klinische verdenking op) COVID-19. Alleen met een bijdrage van zoveel mogelijk huisartsen in Nederland kunnen we hiermee een volledig inzicht krijgen in de epidemiologie en verspreiding van COVID-19 op landelijk én regionaal niveau. Zo levert u een belangrijke bijdrage aan het vroegtijdig in kaart brengen van een opleving van de epidemie. Bij vroegtijdig inzicht is het mogelijk om gerichte maatregelen te nemen om de epidemie en een eventuele opleving van het aantal besmettingen in te dammen. 

Update registraties via Zorgdomein  
Huisartsen meldden via de meldknop in ZorgDomein in totaal 2.570 patiënten die zijn overleden door COVID-19, of thuis intensieve zorg hebben gekregen. Bij deze laatste groep gaat het om patiënten waarbij huisarts en patiënt bewust kozen om niet meer naar het ziekenhuis te gaan. Voor beide groepen geldt dat zowel een PCR-bevestigde COVID-19 infectie als een klinisch beeld sterk verdacht voor COVID-19 reden kan zijn voor de melding. De cijfers van de COVID-19 registratie van het Consortium Huisartsgeneeskunde zijn geüpdatet tot en met 5 mei 2020.
 
Spreiding van de meldingen over het land volgt het patroon van de bekende COVID-19, zowel in geografie (bekende COVID-19 haarden) als in aantal (afname). Alle cijfers zijn te lezen op de website van het Consortium Huisartsgeneeskunde

De registratie staat nog open. Wij roepen huisartsen op om nog overlijdens, of intensieve zorg thuis te melden via ZorgDomein. Dit kan ook retrospectief. Daarmee maken we inzichtelijk welke bijdrage huisartsen hebben geleverd aan COVID-19 zorg voor een kwetsbare groep patiënten. 

 
Medicijnjournaal met coronanieuws
Het IVM publiceerde 8 mei de negende editie van een kort audiovisueel journaal over geneesmiddelen en opvallende zaken rondom het coronavirus. Daarin was onder andere aandacht voor het eind van (hydroxy)chloroquine, resveratrol, zink, BMR-vaccin, pneumokokkenvaccinatie, geneesmiddelentekorten en nog veel meer.  

Het medicijnjournaal verschijnt wekelijks, duurt circa 8 minuten en via een klik op de inhoudsopgave kunt u elk onderwerp los bekijken. De vorige journaals vindt u op dezelfde websitepagina, scroll daarvoor naar beneden. IVM publiceerde daarnaast ook een publieksversie, met daarin aandacht voor het onderzoek naar de behandeling van COVID-19, vaccinaties en alertheid op (medisch) fakenieuws.
 
Meer informatie
Op de volgende informatiekanalen vindt u betrouwbare informatie:
  • het NHG-dossier Coronavirus biedt actuele informatie en adviezen voor uw praktijk;
  • het LHV-informatie-overzicht voor huisartsen toont updates over de laatste ontwikkelingen;
  • Thuisarts.nl bevat de informatie die vanuit het RIVM wordt verstrekt over het coronavirus vertaald in heldere boodschappen voor het brede publiek, inclusief video;
  • op de website van het RIVM vindt u de actuele adviezen vanuit de Rijksoverheid; 
  • op het HAweb Ledenforum wordt veel praktische informatie over COVID-19 uitgewisseld. Maak hier gebruik van als u met uw collega’s van gedachten wilt wisselen of best practices wilt delen!
   
Afmelden of voorkeuren wijzigen | Disclaimer | www.nhg.org