De belangrijkste wijzigingen op een rij
NHG-Standaard CVRM herzien
Geachte mevrouw Roskes,

De NHG-Standaard Cardiovasculair risicomanagement (CVRM) is herzien en vandaag gepubliceerd. Deze herziening bevordert eenduidig beleid, dat niet afhangt van wie de hoofdbehandelaar is. De NHG-Standaard is dan ook gebaseerd op de onlangs herziene multidisciplinaire richtlijn CVRM. De belangrijkste wijzigingen
  • Er zijn meer gedifferentieerde streefwaarden voor bloeddruk en cholesterol
  • Er is meer aandacht voor kwetsbare ouderen, maatwerk en gezamenlijke besluitvorming
  • Het onderscheid tussen primaire en secundaire preventie vervalt
    • In plaats daarvan is er nu een indeling in 3 risicocategorieën: zeer hoog, hoog en laag-matig risico. Een deel van de patiënten kan in een van deze categorieën worden ingedeeld op basis van cardiovasculaire voorgeschiedenis, mate van diabetes en chronische nierschade, en aanwezigheid van ernstig verhoogde risicofactoren
    • Voor de overige patiënten hanteert u de voor deze herziening geactualiseerde Systematic COronary Risk Evaluation (SCORE-tabel)
Gedeelde besluitvorming
De herziene NHG-Standaard geeft de huisarts meer mogelijkheden voor individueel maatwerk:
  • De herziening bevat veel meer dan de vorige versie overwegingen en nuanceringen, en beantwoordt lang niet elke vraag met ‘Doe het wel’ of ‘Doe het niet’
  • Het uitgangspunt van het cardiovasculaire risicomanagement is gedeelde besluitvorming
 
Voorlichtingsfilm
Judith Tjin-A-Ton, kaderhuisarts hart- en vaatziekten, vertelt over de belangrijkste wijzigingen van de herziene NHG-Standaard CVRM in een korte voorlichtingsfilm (3:12 minuten).
Praktische handleiding voor huisartsen
Voor huisartsen is een speciale Praktische handleiding CVRM gemaakt met uitleg en uitwerking van de NHG-Standaard, zoals uitleg over de veranderingen in de SCORE-tabel en een voorbeeld van een medicatiestappenplan.
Scholing
StiP-cursus CVRM
De StiP-cursus CVRM is een efficiënte manier om erachter te komen wat er nodig is om de NHG-Standaard CVRM te implementeren in uw eigen praktijksituatie. U kunt de cursus eventueel samen met uw praktijkondersteuner volgen.

PIN CVRM 22 juli beschikbaar
De PIN CVRM is vanaf 22 juli beschikbaar in de NHG-Webwinkel. De PIN behandeld onder andere de belangrijkste veranderingen in CVRM ten opzichte van de vorige NHG-Standaard, welke niet-medicamenteuze adviezen u kunt geven en het medicamenteuze en het controlebeleid.
Thuisarts.nl aangepast
De patiënteninformatie op Thuisarts.nl is aangepast aan de herziene NHG-Standaard CVRM. Naast een update van de teksten over Hoge bloeddruk en Cholesterol, is met name het onderwerp Risico hart- en vaatziekten verlagen volledig herzien met de volgende nieuwe situaties:


Vragen?
Heb je een vraag, of wil je meer informatie, laat het ons weten via info@nhg.org.
Wij vernemen graag uw mening over deze mailing
tevreden
ontevreden
   
Afmelden of voorkeuren wijzigen | Disclaimer | www.nhg.org