SCHOLENNIEUWSBRIEF
Oktober 2017
Bekijk online
Hogeschool van Amsterdam
STUDIEKEUZEKALENDER - OKTOBER EN NOVEMBER 2017

 
OPLEIDINGEN MET EEN NUMERUS FIXUS EN SELECTIE 2018-2019

De volgende voltijdopleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen en een selectie. Voor deze opleidingen moeten leerlingen zich op uiterlijk 15 januari 2018 aanmelden.

  • Amsterdam Fashion Institute
    Amsterdam Fashion Institute (English programme)
  • Forensisch Onderzoek
  • Fysiotherapie
    European School of Physiotherapy (English programme)
  • HBO-Verpleegkunde
  • Sportkunde
    Sport Studies (English programme)
  • Toegepaste Psychologie
Op de pagina www.hva.nl/selectie staat meer informatie en een handig stappenplan.

 
WIJZIGING AANMELDDEADLINES VOOR SPORTKUNDE EN ALO

Onder studiekiezers heerste de afgelopen jaren veel verwarring over aanmelddeadlines. Daarom moeten opleidingen nu kiezen tussen twee aanmelddeadlines: 15 januari (numerus fixus-opleidingen met selectie) of 1 mei.

De opleiding Sportkunde – leerroute Sport, Management en Ondernemen (SM&O) heeft gekozen voor een numerus fixus met selectie met een aanmelddeadline van 15 januari 2018. De selectiedag bestaat uit een fysieke sporttest, een groepsinterview met een docent en een toets wiskunde, taal, analytisch denkvermogen en oriëntatie op de sportmanagementwereld.

De Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) hanteert de aanmelddeadline van 1 mei 2018, maar adviseert studiekiezers op de website en op open dagen om zich vóór 1 maart 2018 voor de opleiding in te schrijven in verband met het afleggen van de toelatingstest én de medische keuring. Studiekiezers weten dan vóór 1 mei of zij zijn toegelaten tot de ALO. Bij afwijzing hebben zij dan nog voldoende tijd om zich aan te melden voor een andere opleiding.

Meer weten over toelating van beide opleidingen? Kijk op hva.nl/alo of hva.nl/sportkunde.

 
VOORLICHTINGSCAMPAGNE ALO VAN START

Binnenkort start de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) met een vervolg op de voorlichtingscampagne van het afgelopen studiejaar. Deze campagne laat zien dat niet alleen havisten, maar vooral ook studenten met een vwo- of mbo-achtergrond zeer succesvol de ALO doorlopen.

Vanaf 30 oktober delen ALO-studenten Digiano en Jasper (mbo’ers), Sanne, Tim en Femke (vwo’ers) en Dina (havist met het vak Bewegen, Sport en Maatschappij - BSM in het pakket), hun ervaringen met de opleiding via de website www.hva.nl/ben-jij-alo-fit, social media, posters op scholen en video’s. Alle sportdocenten in de Randstad worden met een e-mail geïnformeerd over de campagne.

Heeft u vragen over de campagne of wilt u rond 30 oktober de campagne-posters bestellen neemt u dan contact op met Marcella Schets. Op de website kunt u de campagne-posters bekijken.

 
NIEUWE OPLEIDINGSNAMEN

Conform landelijke afspraken zijn er met ingang van het studiejaar 2018-2019 naamswijzingen.
Voor de opleidingen aan de HvA ziet dit er als volgt uit:

Opleiding Nieuwe naam Toelichting
Bedrijfseconomie (BE) Finance & Control  
Bedrijfskunde MER  Bedrijfskunde   
Media, Informatie en Communicatie (MIC*) Creative Business   
Financial Services Management (FSM) Finance, Tax and Advice  Samenvoeging met de opleiding FR&E
Fiscaal Recht en Economie (FR&E)  Finance, Tax and Advice  Samenvoeging met de opleiding FSM
International Business and Management Studies (IBMS)  International Business  Samenvoeging met de opleiding IB&L
International Business and Languages (IB&L) International Business Samenvoeging met de opleiding IBMS
Logistiek en Economie Logistics Management   


 
*MIC blijft dit jaar ook nog haar ‘oude’ naam gebruiken, met de officiële nieuwe naam erachter.

 
TOELATINGSEISEN HAVO EN VWO

Het overzicht nadere vooropleidingseisen (zoals de toelatingseisen officieel heten) voor havo en vwo voor het studiejaar 2018-2019 is als download te vinden op de HvA website.

Voor het gemak zijn de wijzigingen ten opzicht van vorig jaar in het rood aangegeven, net als de hierboven genoemde nieuwe opleidingsnamen.

Voor twee opleidingen geldt een overgangssituatie, dat wil zeggen dat over twee jaar (havo) en drie jaar (vwo) de eisen voor een of meer profielen worden verzwaard. Dit is van belang voor leerlingen die in de loop van dit schooljaar hun profiel gaan kiezen.  

 
TERUGBLIK 28E NATIONALE DECANENSYMPOSIUM UVA-HVA

Op 21 september 2017 vond in Amsterdam het 28ste Nationaal Decanensymposium UvA-HvA plaats. Samen met ruim 400 schooldecanen uit heel Nederland hebben experts uit de onderwijswereld het thema verkend: Hoe bereid je leerlingen in hun studiekeuzeproces voor op een onbekende toekomst?

Bekijk hier een terugblik    Terugblik 28e Nationale Decanensymposium UvA-HvA
HVA-YOUTUBE STUDENTENTEAM

Uitgelicht:

 
PROEVERIJ LEERGANG PSYCHOLOGIE VAN DE STUDIEKIEZER OP 9 NOVEMBER

In januari 2018 start de tweede editie van de leergang Psychologie van de Studiekiezer.

Heeft u in uw dagelijkse werk ook te maken met studiekiezers en bent u op zoek naar verbetering van uw begeleiding op basis van psychologie? Kom dan naar de proeverij op donderdag 9 november van 16.30 tot 19.00 uur en ontdek wat de leergang te bieden heeft.

In januari 2018 start op de Hogeschool van Amsterdam de tweede leergang Psychologie van de Studiekiezer. De uitval van studenten is groot; een derde van de studiekiezers haakt voortijdig af. Om deze reden is er behoefte aan verbetering van de begeleiding van studiekiezers. Hendrikje Veerman, docente Toegepaste Psychologie, werkte jarenlang in de praktijk met studenten in een tussenjaar en in het eerste jaar van het hbo en zag hen vaak struikelen.

“De keuze voor een vervolgopleiding is eigenlijk de eerste echt belangrijke keuze, die jongeren zélf moeten maken. De middelbare school, dat moet nu eenmaal, en op twaalfjarige leeftijd begeleiden je ouders je nog daarin. Maar nu moet je helemaal zélf kiezen en dat leidt bij een groot aantal jongeren tot angst en krampachtigheid. Ze gaan ervan uit, dat de keuze die ze nu maken, een keuze voor eeuwig is. Als je niet aan die keuze denkt, hoef je er ook geen angst voor te hebben. Wat je voor je uit schuift, is er even niet... ’n Bekend psychologisch principe.”

De leergang gaat in op dit vermijdingsprincipe en behandelt nog meer inzichten uit de psychologie (zoals identiteitsontwikkeling, het puberbrein, keuzestress) toegepast op de studiekeuzepraktijk. Deze unieke leergang bestaat uit zes masterclasses en drie verdiepende workshops naar keuze (ACT, psychodiagnostiek, systemisch begeleiden).  Na afronding van de leergang komt u met enkele aanvullende eisen in aanmerking voor een inschrijving bij het register BKA.

“Enthousiaste docenten, zeer toepasbare tips en ruime theoretische achtergrondinformatie”

Kijk voor meer informatie over de inhoud van de leergang op www.hva.nl/psystudiekiezer

 
​Deze nieuwsbrief wordt verstuurd aan het toeleverend onderwijs.
​Contact: aansluiting@hva.nl

Bekijk de oudere nieuwsbrieven

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u hier uit.

Wilt u deze nieuwsbrief ook ontvangen? U kunt zich hier aanmelden.